• To pakker Zyx med smak av sitron og mint

- Et godt produkt anvendt siden 1976

Er du skeptisk til utenlandske legemidler? Det er du ikke alene om. Men, de absolutt fleste legemidlene du kjenner til og bruker kommer nettopp derfra. Så neste gang du har vondt i halsen, hvorfor ikke prøve et reseptfritt legemiddel med dokumentert effekt - som i tillegg smaker godt?

Når du Googler “Zyx” dukker det opp mye rart. En kortlevd japansk popgruppe, et tysk plateselskap og et Bluetooth-adapter. Zyx er også en tegnet figur fra planeten Zerox, en kroppsbygger og et hårfjerningsmiddel.

Felles for dem alle er at de hjelper lite dersom du har vondt i halsen.

Zyx er et legemiddel som virker

Det har dessuten vakt oppsikt fordi det enkelt og greit fungerer når du har vondt i halsen. Zyx inneholder det aktive virkestoffet benzydaminhydroklorid som er smertestillende og inflammasjonsdempende, og siden det er i små doser er Zyx reseptfritt.

Zyx har allerede vært på markedet i utlandet lenge, og ble blant annet lansert i Sverige, Danmark og Finland for flere år siden. Det er med andre ord et velprøvd og veldokumentert produkt - selv om det er nytt her i Norge.

- Zyx er godkjent av Statens legemiddelverk. Det tok fem år å få godkjennelsen, så du kan være sikker på at dette virker, forteller Leif Pedersen, administrerende direktør i Meda. - Men som med alle legemidler, er det viktig å lese forsiktighetsreglene for å sikre riktig bruk.

- Mange er forståelig nok redd for bivirkninger, men Zyx er gjennomprøvd. Det virker lokalt og suges kun opp av slimhinnene i halsen. Du får altså minimalt av virkestoffene ut i resten av kroppen.

- Men siden Zyx er et legemidedel og har dokumenterte virkestoffer så er det som med alle andre legemidler viktig å lese pakningsvedlegget, da noen pasienter kan ha sykdommer eller tilstander der det ikke kan anbefales å bruke Zyx. Spør på apoteket om du er i tvil. 

Zyx lindrer sår hals

Når du tar Zyx har du ikke bare tryggheten fra Statens legemiddelverk. Zyx blir markedsført av Meda, som er et av verdens store og velrenommerte legemiddelfirmaer. I Norge har de rundt 70 resept- og ikke reseptbelagte merkevarer. Men som med alle legemidler, er det viktig å lese forsiktighetsreglene. 

- Det er nettopp dette som er verdigrunnlaget til Meda: Vi jobber med å finne frem til legemidler som gjør livet enklere og bedre for våre kunder, sier Leif.

En halstablett med et aktivt virkestoff har lenge vært et hull i markedet som både Meda og andre legemiddelprodusenter har jobbet for å fylle, da de fleste forbrukere har sett det i utlandet og spurt seg hvorfor det ikke finnes i Norge. Med Zyx har Meda derfor klart noe ingen før har fått til.

- Selv om Zyx halstablett ikke behandler infeksjonen, fjerner den et av de mest plagsomme plagsomme symptomene, avslutter Leif.