Vond hals som vanligvis ikke krever behandling

 

De aller fleste tilfeller av sår og vond hals, krever ikke behandling. Halsvondt går som regel over av seg selv etter noen dager, og man trenger som oftest ikke å oppsøke lege. 

Øvre luftveisinfeksjon

Dette er en virusinfeksjon. Har du øvre luftveisinfeksjon, opplever du gjerne ubehag i nese og svelg som kan gjøre det vanskelig å svelge. Du får sjelden feber, og allmenntilstanden er ikke særlig påvirket. 

Halskatarr (faryngitt)

Denne tilstanden er nesten alltid betinget av et virus, og det er når du våkner om morgenen at tilstanden gjerne er verst. Det kan hende du har litt feber, men allmenntilstanden er ganske god. 

Kyssesyke (mononukleose)

Når du er ferdig med tenårene, er du som regel utenfor faresonen for å få dette. Kyssesyken er en virusinfeksjon. Den rammer oftest tenåringer. 

Får du kyssesyken, er det et stort spenn i hvor merkbare symptomene er. Noen merker det litt og for andre gjør det større utslag på allmenntilstanden. De generelle symptomene er gjerne lokale symptomer fra halsen og et sykdomsforløp som kan gå over lengre tid. Så hvis du har vondt i halsen og allmenntilstanden er redusert over tid, kan det være du har fått kyssesyken. Mandlene dine vil være hovne og røde, og halvparten av de som får de har også et belegg på dem. Lymfeknutene på halsen påvirkes også ved at de blir forstørret. Det kan også gjelde for milten og leveren. 

Kusma

Kusmavirus skyldes en betennelse i spyttkjertlene, og det tar 2-3 uker fra du er smittet til symptomene slår inn. Da får du gjerne litt lett feber i noen dager, og så får du en øm følelse i kinnene. Det kan gjøre vondt å tygge også. Ømme spyttkjertler foran øret er heller  ikke uvanlig. Hevelsen øker gjerne i løpet av noen dager, og spyttkjertlene under tungen og i underkjeven kan også rammes. Hvis du har tatt vaksine, er det sjeldent at du får kusma. 

Herpangina

Dette er en virusinfeksjon og den er mest vanlig for barn frem til 15-årsalderen. Herpangina kan starte litt brått med feber, sykdomsfølelse og at det kan gjøre vondt å svelge. Slimhinnene i svelget blir tydelig røde og man kan få blemmer i ganen som gir små sår når de sprekker. Disse blemmene kommer og forsvinner fort igjen, så det kan være litt vanskelig å påvise. Blir du rammet av denne virusinfeksjonen, går det gjerne over i løpet av noen få dager. 

Kilde: nhi.no/foreldre-og-barn/ungdom/symptomer/halsvondt-veiviser-3450.html

Sår hals?

Ved en forkjølelse er det svært vanlig å oppleve vond og sår hals. Sår hals er som oftest helt ufarlig og går som regel over av seg selv, men kan være ubehagelig. ZYX smertestillende halstabletter har dokumentert effekt og lindrer halsen.

Les mer

ZYX halstabletter

ZYX er en reseptfri halstablett. Den er sukkerfri og kommer i fire smaker: mint, sitron, honning/appelsin og eukalyptus.

Les mer

Her får du kjøpt Zyx!

Zyx kan kjøpes reseptfritt på nett eller på ditt nærmeste apotek.

Kjøp Zyx her!

Du forlater Zyx.no

Ved å klikke på "Fortsett" nedenfor, forlater du dette Mylan-tilknyttede nettstedet for å komme frem på et tredjeparts nettsted som er ansvarlig for innholdet.