Vond hals som kan kreve behandling

 

De fleste pasienter med halsbetennelse behandles bare symptomatisk uten antibiotika, men noen ganger krever sår hals nærmere undersøkelse og muligens behandling. 

Streptokokker

Hvis du har fått halsbetennelse med streptokokker, er det en halsbetennelse som skyldes en bakterietype. Bakterietypen heter Gruppe A Streptokokker. Det er en ganske vanlig betennelse i halsen, men det finnes ikke gode tall på nøyaktig hvor mange som får dette. På lik linje med forkjølelse, er det høyere frekvens av streptokokker på høst- og vinterhalvåret. Forkjølelse er en virusinfeksjon som gjerne setter ned immunforsvaret en stund, og da er halsen lettere mottakelig for bakterieinfeksjonen streptokokker. Dette er grunnen til at forkjølelse og halsbetennelse med streptokokker kan oppstå samtidig. 

 

Streptokokker er smittsomt. 

Typiske symptomer er høy feber, hovne halsmandler og hovne lymfeknuter på framsiden av halsen. Dette kan variere. Får du betennelse i halsen av denne typen, er det ikke vanlig å hoste. Men selv om du ikke hoster, kan stemmen likevel bli rusten og hes.

Diagnosen på streptokokker stilles av lege. Legen kan ta en bakterieprøve ved hjelp av en såkalt streptest. Legen bruker en pinne som ser ut som en q-tip som han drar over halsmandlene. Q-tipen - eller testpinnen - er en del av et ferdig testsett som legen bruker til å påvise om det er streptokokkbakterier i halsen. 

Alternativ to er å ta en CRP-måling ved hjelp av blodprøve. CRP-nivået stiger når kroppen er rammet av betennelse, og er derfor et fint hjelpemiddel for å skille mellom virus- og bakterieinfeksjon.  

Hvis legen med sikkerhet kan si at du har en halsbetennelse med streptokokker, skal sykdommen behandles med antibiotika. Du skal bli bedre etter 3-5 dager med antibiotikabehandling. Kontakt lege hvis du ikke blir det. Da kan det være andre årsaker til den vonde halsen - for eksempel kyssesyke - som må undersøkes. 

Les mer om streptokokker.

 

Skarlagensfeber (scarlatina)

Hvis du får skarlagensfeber, så har du også streptokokker. Skarlagensfeber forårsakes av streptokokker, og i tillegg til symptomene ved streptokokkhalsbetennelse får du et rødt utslett på kroppen. Etter en uke med dette utslettet, skaller huden av - spesielt i håndflater og på fotsåler. Skarlagensfeber oppstår som konsekvens av nedsatt immunforsvar.

 

Skarlagensfeber er smittsomt.

Typiske symptomer er sår hals, hovne og betente mandler, høy feber og redusert allmenntilstand. Det er ikke uvanlig at du føler deg uvel med kvalme, oppkast og smerter i magen. Noen opplever også øresmerter. 

Utslettet kommer gjerne etter en halv til to dager. Ansiktet får en hissig rød farge og du blir gjerne blek rundt munnen. Dette utslettet sprer seg gjerne over større deler av kroppen: i nakken, på overkroppen, i lysken og rundt kjønnsorganet. Til og med tungen kan forandre utseende til noe som blir beskrevet som en “bringebærtunge”.

Diagnosen kan stilles med sikkerhet uten tilleggstester, mens streptokokker ved tvil testes med CRP-måling eller “streptest.”

Skarlagensfeberen behandles ved påviste streptokokker med antibiotika. Halsbetennelsen skal bli bedre etter kort tid med behandling, men flasset fra hender og føtter kan vare i 1-2 uker. 

Les mer om skarlagensfeber.

 

Halsbyll (peritonsilær abscess)

Dette er en halsinfeksjon som rammer i vevet utenfor eller rundt en av halsmandlene. Det er ikke en veldig vanlig infeksjon, men heller ikke uvanlig når man har halsbetennelse. Infeksjonen setter seg lenger ned i vevet og er derfor en større utfordring for kroppens immunforsvar enn når du har en vanlig betennelse i halsen. 

Typiske symptomer starter med en vanlig halsbetennelse før du føler deg verre. Du får feber og føler deg gjerne ordentlig dårlig. På den betente siden gjør det gjerne mer vondt, og det blir problematisk å svelge. Det kan faktisk bli så vondt at det blir vanskelig å svelge sitt eget spytt. På den siden du har fått infeksjon, kan du også få vondt i øret. I tillegg får du dårlig ånde, grøtete og hes stemme og det kan være vanskelig å åpne munnen. 

Diagnosen kan stilles ved at legen undersøker halsen din og ser om halsmandelen og drøvelen skyves mot den friske siden av halsen. En ganske typisk tilstand hvis du har utviklet en halsbyll. 

Halsbyll behandles med antibiotika. Siden du ofte føler deg sykere ved halsbyll enn ved andre halsbetennelser, er det viktig at du er snill med deg selv. Ta det med ro, hold gjerne sengen eller sofaen og ta reseptfrie smertestillende ved behov i tillegg til antibiotikaen.

Les mer om halsbyll.

 

Kilder: 

http://nhi.no/foreldre-og-barn/ungdom/symptomer/halsvondt-veiviser-3450.html 

http://nhi.no/foreldre-og-barn/ungdom/sykdommer/streptokokkhalsinfeksjon-3475.html 

http://nhi.no/foreldre-og-barn/barn/sykdommer/skarlagensfeber-2854.html 

http://nhi.no/sykdommer/ore-nese-hals/svelget-midtre-del/halsbyll-peritonsiller-abscess-3467.html

Sår hals?

Ved en forkjølelse er det svært vanlig å oppleve vond og sår hals. Sår hals er som oftest helt ufarlig og går som regel over av seg selv, men kan være ubehagelig. ZYX smertestillende halstabletter har dokumentert effekt og lindrer halsen.

Les mer

ZYX halstabletter

ZYX er en reseptfri halstablett. Den er sukkerfri og kommer i fire smaker: mint, sitron, honning/appelsin og eukalyptus.

Les mer

Her får du kjøpt Zyx!

Zyx kan kjøpes reseptfritt på nett eller på ditt nærmeste apotek.

Kjøp Zyx her!

Du forlater Zyx.no

Ved å klikke på "Fortsett" nedenfor, forlater du dette Mylan-tilknyttede nettstedet for å komme frem på et tredjeparts nettsted som er ansvarlig for innholdet.