Det prikker i halsen

Ved en forkjølelse er det svært vanlig å oppleve vond og sår hals. Sår hals er som oftest helt ufarlig og går som regel over av seg selv, men kan være ubehagelig. Man kjenner det prikker og svir i halsen og mange ønsker noe som lindrer. Det finnes heldigvis hjelp å få på apoteket.


Vinterhalvåret er høysesong for forkjølelse og når gradestokken kryper ned mot minusgrader er det lett å bli syk. Smerter og ubehag i halsen og svelget er veldig individuelt. For noen kan det vare i timer, mens for andre i flere dager. Ofte oppleves sårhet i halsen verst om morgenene, men at det bedrer seg noe utover dagen og kan lindres av smertestillende halstabletter eller noe varmt å drikke.

Smertestillende halstablett ved sår hals

Det finnes mange ulike halstabletter og halspastiller for å lindre halsen, men det finnes også et alternativ som har smertestillende effekt. Det er det aktive stoffet benzydamin som lindrer smerte og irritasjon i munn og svelg. Dette får du kun kjøpt på apotek.
    
Zyx (benzydamin)
 sugetabletter er reseptfrie, smertestillende halstabletter som virker lett lokalbedøvendeDette betyr at de kan lindre sår og vond hals. Zyx kan kjøpes på apoteket og kommer i fire forskjellige smaker; sitron, mint, eukalyptus og appelsin/honning. Virkningen kommer raskt og varer i flere timer.

De fire Zyx smakene smaker godt, men husk at de er et reseptfritt legemiddel og man må følge anvisningen på hvor mange tabletter man kan bruke per dag. Det er viktig å rådføre seg med farmasøyten så du velger riktig smertelindring tilpasset ditt behov. Les alltid pakningsvedlegget nøye før bruk. Zyx kan ikke brukes av gravide, ammende og astmatikere.

Kjøp ZYX hos Apotek1, Vitusapotek eller Boots.

Kontakte lege?

De fleste halsbetennelser går over av seg selv, normalt etter 3-5 dager. Pasienter med sår hals trenger som regel ikke oppsøke lege, men kontakt gjerne lege hvis du har hatt vond hals i kombinasjon med høy feber over en lengere periode eller opplever at den vonde halsen fører til svelge- eller pustebesvær. Sår hals kan vanligvis behandles symptomatisk uten antibiotika, med i tilfeller med streptokokkbetennelse kan det være aktuelt med penicillin.

Hvordan holde seg frisk?

Det er mange kjerringråd der ute, men de enkleste rådene er ofte de beste. Det handler blant annet om god håndhygiene. Har du vært på steder med mye mennesker, bør du alltid vaske hendene, ikke minst når du kommer hjem. Da unngår du å ta med bakterier inn i egen stue. Har du barn; ikke glem å vask hendene deres både ved levering og henting i barnehage eller skole.

Halsen og ørene bør ikke være bare når du er ute. Kle deg etter været og pass på at du ikke fryser på hodet, halsen og hender.

I forkjølelsessesongen må man også passe på hvor og hvordan man hoster eller nyser. Ha helst med deg et lommetørkle eller papir, om ikke bruk albuen når du hoster. Da hjelper du både deg selv og andre med å ikke spre smitten.

 

Mer om Zyx kan du også lese i Felleskatalogen

Zyx er et reseptfritt legemiddel til voksne og barn over 6 år. Les alltid pakningsvedlegget nøye før bruk. Skal ikke brukes under graviditet og amming, om du har eller har hatt astma, eller hvis du er overfølsom mot noen av innholdsstoffene, eller mot acetylsalisylsyre eller andre antiinflammatoriske legemidler. Inneholder aspartam. Anbefalt dose 1 sugetablett inntil 3 ganger daglig. Behandlingen skal ikke pågå lenger enn 7 dager. Kontakt lege dersom plagene ikke bedres innen 3 dager..

Zyx sugetabletter skal ikke gis til barn under seks år. Når barn under tolv år tar Zyx sugetabletter, bør en voksen person kontrollere at de tas korrekt. 

Referanser:

NHI

Store medisinske leksikon

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell.

Her får du kjøpt Zyx!

Zyx kan kjøpes reseptfritt på nett eller på ditt nærmeste apotek.

Kjøp Zyx her!

Du forlater Zyx.no

Ved å klikke på "Fortsett" nedenfor, forlater du dette Mylan-tilknyttede nettstedet for å komme frem på et tredjeparts nettsted som er ansvarlig for innholdet.