Slik lindrer du vond hals

Forkjølelsessesongen er rett rundt hjørnet. Kaldere vær ute gjør at vi holder oss mer inne, og virus og bakterier har gode tider. Er det noe du kan gjøre for å unngå å bli forkjølet med smerter i halsen?

Når virus og bakterier har fest, er det du som får bakrusen: Hodepine, rennende nese, hes stemme, hoste og ikke minst vondt i halsen. Du blir uopplagt på jobben, trøtt i timen, dupper foran TV-en, sovner før lørdagskosen - og våkner om natten igjen på grunn av smerter. Hvorfor blir man slik? Hva er egentlig forkjølelse, og hvorfor får man sår hals?

- I de aller fleste tilfellene er det en mild men ubehagelig virusinfeksjon som gjør at du får vondt i halsen, men det kan også være en bakterieinfeksjon, som for eksempel streptokokker, sier Stein-Erik Knapstad, apoteker hos Apotek 1 Amanda i Haugesund.

Mange blir forkjølet, men noen er mer utsatt enn andre

Infeksjonen går over av seg selv etter hvert. Mens det pågår vil voksne føle seg noe redusert, men barn kan bli slått ut med høy feber og bli mer medtatt.

- Barn får også hyppigere infeksjon enn voksne. Det samme gjelder de som har nedsatt immunforsvar. Også stress over tid kan gi økt risiko for infeksjon. Man har også satt forkjølelse og vondt i halsen i sammenheng med å være kald på beina.

Igjen viser det seg at det er lurt å høre på mamma… Hun og Stein-Erik er også enige om flere ting:

- Det er viktig å ha god håndhygiene, holde deg varm og være i fysisk aktivitet. Da blir du mer rustet til å unngå infeksjoner, men du er aldri 100 prosent garantert.

Du kan med andre ord bli forkjølet, enten du vil eller ikke. Det er altså like greit å heise det hvite flagget. Og da mener vi selvfølgelig lommetørklet.

Zyx er lokalbedøvende halstabletter

Intet skal være uprøvd i kampen mot “demonene”, og folk gjør det meste for å holde dem unna - smertelindrende, febernedsettende, urtete, nesespray, saltvann, hostedempende og halspastiller.

Mange tar C-vitamin og noen sverger til naturmedisin som solhatt og svarthyllekstrakt, men det er ikke bevist at dette har effekt. Noen unner seg også en snaps, eller flere. I følge Stein-Erik er det ingen helbredende kur mot forkjølelse.

- Det finnes for eksempel ingen vaksine, men du kan få mye forskjellig lindrende behandling på apoteket. Du kan kjøpe halstabletter som smører halsen og kan lindre. Det finnes også en lokalbedøvende halstablett,  Zyx.

Kort fortalt inneholder Zyx et aktivt virkestoff som heter benzydaminhydroklorid, som trenger inn og angriper det som gjør at du får vondt. Zyx er et legemiddel, men det er reseptfritt.

- Det som gjør Zyx spesielt godt egnet mot vond og sår hals er at i tillegg til å virke smørende fordi det er en sugetablett, vil det også lindre smerte og irritasjon på grunn av virkestoffet som gir en lett lokalbedøvende effekt i svelget.

Zyx har vært på markedet i flere år i Danmark, Sverige og Finland, og ble lansert i 2014 i Norge.