Halstabletten som faktisk hjelper

Du har kanskje hatt vondt i halsen, og du har kanskje kjøpt vanlige halspastiller. Men lommeboka tømmes, medisinskapet og jakkelommer fylles opp av tabletter, og du har stadig like vondt. Skuffelsen er like stor hver gang - de lindrer jo ikke...

Halstabletter har gjerne god smak og inneholder forskjellige vitaminer eller urter. Derfor selges det fra dropshylla i butikken og apoteket.

- Ikke-medisinske halstabletter kan i begrenset grad lindre smerte - de stimulerer som regel mest spyttsekresjonen, og de har ingen aktive virkestoffer. Hjelpen er derfor minimal og kortvarig, og som regel har de faktisk ingen effekt i det hele tatt, sier Leif Pedersen, administrerende direktør i Meda.

- Mange tar også smertestillende medisin. Ulempen med disse er at de virker på hele kroppen, og ikke spesifikt på halsen. Men det kan hjelpe på det generelle forkjølelsesubehaget om det er det man plages med.

Forkjølelsessesongen nærmer seg, så selv om du ikke har vondt i halsen akkurat nå er sjansen stor for at du kommer til å få det. Heldigvis kom det i 2014 en halstablett som fungerer. Navnet? Zyx. Enkelt å hviske selv om du står på apoteket uten stemme.

- Zyx har vært på markedet i andre land som Sverige, Danmark og Finland i mange år, så det er et veldokumentert produkt. Det tok fem år å få det godkjent i Norge, derfor er vi litt etter og lanserer det først nå, forklarer Leif.

Zyx har aktivt virkestoff

Mange produkter lover mer enn de kan holde, og derfor har vi en sunn skepsis mot overdrevne løfter. Hva er det som gjør Zyx annerledes? Hvorfor fungerer den?

- Det er fordi det smertestillende og inflammasjonsdempende virkestoffet virker direkte og umiddelbart lokalt i halsen. Den gir derfor ingen effekt i kroppen for øvrig. For som det sies i en annen reklame “hvorfor behandle hele kroppen?” når du har vondt i halsen, smiler Leif.

Virkestoffet er et legemiddel som heter benzydaminhydroklorid. Dette blir brukt i større doser av blant annet tannkirurger og ved øre-, nese- og halsinngrep, så det er både velkjent og velprøvd.

- Når du har inflammasjon blir området rødt, hovent, smertefullt og varmt. Det første du merker når du tar en Zyx er at du får en nummenhetsfølelse bak på tungen og i halsen. Det viser at tabletten virker. Den virker raskt, og virkningen varer i flere timer, sier Leif.

Zyx er et reseptfritt legemiddel

Den største fordelen med Zyx er altså at de aller fleste blir kvitt smerten og ubehaget i halsen løpet av kort tid. Den er dessuten sukkerfri og smaker godt av sitron og mint. Og selv om Zyx er et legemiddel er den reseptfri.

- Det er av den enkle årsak at det er så lav dose av virkestoffet at det er greit å ta allerede fra man er seks år. Men som med alle legemidler, er det viktig å lese forsiktighetsreglene. Folk med astma bør unngå produktet, og noen kan også være allergisk mot virkestoffet.

En annen fordel? Du kan få umiddelbar hjelp når du står der med vondt i halsen og skal på noe du ikke vil gå glipp av fordi du må holde sengen.

- Zyx fungerer, enkelt og greit! Den smaker godt, du kjenner den gode og lindrende effekten på halsen umiddelbart, og virkningen varer i flere timer, avslutter Leif.